Kuvassa ihminen erottuu vain siluettina tummaa taivasta vasten. Hän heittää kukkakimppua ilmaan.

Tarina: Det betyder inte att jag är sjuk eller galen


03.12.2016

Jag är en icke-binär transperson, som känner att jag har kämpat mot lagen ända sedan jag insåg att jag inte är det kön läkaren bestämde att jag är när jag föddes. Det tog väldigt länge innan jag ens vågade medge för mig själv att jag är trans – hur skulle jag kunna vara trans, då jag inte ens visste att det fanns något sånt som icke-binär?

Lagen kräver att jag ska välja mellan man eller kvinna. Jag har valt att göra en juridisk, binär könskorrigering för den enkla orsaken att jag ville ha FPA-ersättning för mina hormoner. Jag är inte en man eller en kvinna. Jag har ljugit mig igenom transprocessen för att säkerställa att jag skulle få de behandlingar jag ville ha. Om processen och lagen skulle respektera det att jag är icke-binär så skulle det inte ha behövts.

Jag skulle vilja kunna gå in i magistraten och anmäla att jag inte är varken man eller kvinna, och så skulle det vara nog med det. Jag ville inte behöva slåss mot byråkratin, mot FPA, mot diverse institutioner, bara för att få vara mig själv. Jag skulle inte ha velat gå igenom förnedrande Rorschach-tester, psykiatriska utfrågningar och känslan av att mitt kön på något sätt är en sjukdom. Jag skulle inte ha velat svara på frågor om min barndom, eller rita ut mig själv på ett koordinatsystem mellan man och kvinna. Mitt kön är mångfacetterat och jag får vara vad jag vill och uttrycka vad jag vill när jag vill. Det betyder inte att jag är sjuk eller galen.

Pseudonymen Mx. Blueberry

Kuvituskuvassa esiintyvä henkilö ei liity tarinan henkilöihin