Kuvituskuvassa henkilö kävelee kadulla. Taustalla on oranssi seinä, jossa on ovi keskellä seinää noin metrin korkeudella maasta. Ei ole portaita.

Tarina: Translain muuttaminen olisi merkki paremmasta.


19.11.

Olen transnainen, mutta henkilökohtaisesti en tarvitse lääketieteellisiä hoitoja, eikä väärä sukupuolimerkintä passissa aiheiuta minulle ongelmia, korkeintaan huvituksensekaista ärtymystä. Kuitenkin se asenne, että olen niin vaarallinen, mielisairas ja kelpaamaton, että minut pitää todistaa steriiliksi, jotta oikea sukupuoleni voitaisiin merkitä papereihini, kertoo minusta paljon tämän yhteiskunnan tilasta. Ihmisiltä voidaan Suomessa 2016 ottaa itsemääräämisoikeus vain heille itselleen kuuluvassa asiassa ja vähemmistöiltä voidaan samaan kylmään rodunjalostushenkeen evätä oikeus vanhemmuuteen.

Minulle translain muutos olisi merkki pyrkimyksestä ihmisoikeuksia kannattavaan, tasavertaiseen yhteiskuntaan. Myös muu-merkinnän tuominen mahdolliseksi sukupuolivaihtoehdoksi virallisiin papereihin tekisi muunsukupuoiset ja nonbinääriset ihmiset näkyviksi osaksi yhteiskuntaa, jossa ajatuksen tasolla aletaan hyväksyä käsitys sukupuolen moninaisuudesta. En ole kuitenkaan kovin toiveikas, kun katson yhteiskunnallista kehitystä. Me olemme vajoamassa uuskonservatismiin ja jopa fasistiseen ajatteluun. Translain muuttaminen olisi merkki paremmasta.

Nimim. Jiipu Uusitalo

Kuvituskuvassa esiintyvä henkilö ei liity tarinan henkilöihin