Kuvassa perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula. (c) valtioneuvoston kanslia. Kuva Sakari Piippo.

Translaki perussuomalaisten panttivankina


Peruspalveluministeri Juha Rehula kertoo sunnuntaina julkaistussa translakia käsittelevässä Long Playn jutussa, että sosiaali- ja terveysministeriö olisi valmis esittelemään eduskunnalle uuden translain, joka parantaisi sukupuolivähemmistön asemaa. Translaki ei jutun mukaan käytännössä kuitenkaan etene perussuomalaisten vastustuksesta johtuen.

Edellisellä hallituskaudella valmisteltu esitys uudeksi translaiksi ei kuitenkaan korjaisi kaikkia translaissa olevia ongelmia. Vanhaan lakiesitykseen sisältyy käytännössä vain lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen poistaminen. Lakiesitystä tulisi muokata sellaiseksi, että tukisi itsemääräämisoikeuden toteutumista ja poistaisi vaatimuksen täysi-ikäisyydestä.

LP:n mukaan myös neljä viidestä aikuisten transsukupuolisuusdiagnooseja tekevää psykiatria näkee translaissa muutostarpeita. TAYSin Aino Mattila sanoo Long Playn haastattelussa pitävänsä lääkärin etiikan vastaisena, että joutuu antamaan todistuksen tutkittavan lisääntymiskyvyttömyydestä. Hän vertaa sitä rodunjalostukseen.

Eduskuntapuolueista translain uudistamista tukevat keskustan lisäksi sosiaalidemokraatit, vihreät, vasemmistoliitto sekä RKP.